News

Dani kuhinje otoka Korčule - Lumbarda

Hotel Panonija organizira od 28.04 do 03.05.2008. Dane otoka Korčule i prezentira kuhinju Lumbarde u suradnji sa «Konobom Dušica» iz Lumbarde. Naša gošća je gospođa Mirjana Milina vlasnica konobe Dušica.

Rezervacije na brojeve telefona:

044/515-600

044/515-605

Lumbarda, turističko mjesto na južnom rtu šumovitog otoka Korčula, broji 1200 stanovnika, samo je 5 km udaljena od starog grada Korčule. Živopisni krajolik, mirisi mediteranskog bilja, maslinici i vinogradi čuvenog vina Grk odlike su Lumbarde. Razvedena i pitoma obala obiluje pješčanim plažama, a pred Lumbardom vas očekuje dvadesetak otočića od kojih dominiraju Badija i Vrnik.

Ovdje je u 3. st. prije Krista osnovana grčka (helenistička) poljoprivredna naseobina iz koje potječe Psefizma te Gnathia vaze iz grobova. Rimska villa rustica (seosko imanje) bilo je u polju sa sjeveroistočne strane današnjeg naselja u blizini obale tzv. Bilih žala. Od 16. stoljeća imućni Korčulani, zemljoposjednici gradili su u Lumbardi na odabranim mjestima utvrđene ljetnikovce kaštele, neki od njih su do danas dobro očuvani i nastanjeni: kašteli Nobilo, Milina, Kršinić i dr.

Lumbarda je popularno odredište za obiteljski odmor, pa je gostima koji žele smještaj u prisnom obiteljskom krugu i bliski kontakt sa lokalnom kulturom i običajima ponuđen bogat izbor privatnih pansiona, soba i apartmana.

Vina

Za razliku od Dalmacije, koja je poznata po crnim vinima, otok Korčula poznat je po bijelim vinima. U Lumbardi se uzgaja Grk, a u središnjem dijelu otoka Pošip i Rukatac. Od crnih sorti najrašireniji je plavac mali

Grk

Lumbarda je poznata po Grku, bijelom vinu od istoimene autohtone sorte grožđa što uspijeva u pješčanim vinogradima lumbarajskog polja. Nije poznato da li je ime dobilo radi profinjenog gorkastog okusa ili po Grcima koji su početkom 3. st. prije Krista ovdje osnovali svoju naseobinu. Lumbardska psefizma podrobno opisuje organizaciju naseobine, a u dijelu koji govori o podjeli zemlje kolonistima, spominje «zemlja pogodna za uzgoj vinove loze», što dokazuje da se vinova loza u Lumbardi uzgaja najmanje 2300 godina.

Plod te bogate vinogradarske tradicije, suvremene tehnologije i enologije je suho vino izrazite osobnosti prepoznatljive po svjetlo-zelenkasto žutoj boji sa zlatnim odbljescima, naglašenoj sortnoj aromi i plemenitom bukeu. Karakterizira ga bogat, skladan i zaokružen okus, sa lagano gorkastim završetkom. Sadrži 12-15% alkohola uz relativno skromne ukupne kiseline.

Grk prije svega voli sve ono najbolje što se lovi u moru, dobro se slaže i s najboljim jelima od bijelog mesa, a može se poslužiti i kao aperitiv. Servira se ohlađen na 12-13ºC.

Gastronomija

Konoba Dušica je već poznata mnogim siščanima koji ljetuju u Lumbardi i na Korčuli. Gospođa Mirjana sprema jela od ribe i mesa te kolače na način kako su to radile žene mjesta. Sve je napravljeno "po domaći" i s puno ljubavi. Gospođa Mirjana u svojim jelima, koje i vi možete probati u hotelu Panonija koristi marmelade, rakiju, limune i naranče iz vlastite proizvodnje. Menu koji je sastavila odiše mirisima i okusima Lumbarde i cijelog otoka Korčule. To su jednostavna jela koje su stoljećima mještani Lumbarde i Dalmacije svakodnevno pripremali koristeći ono što im je podarilo more i zemlja. Samo povremeno se spremalo meso i to kozletina ili janjetina tako da su i ta jela uvrštena na jelovnik.

MENU:

PREDJELA

  • Dalmatinski pršut
  • Kozji sir
  • Hobotnica na salatu
  • Slana riba (gere)
  • Jastog na salatu
  • Marinirana plava riba (srdele)


TOPLA PREDJELA

  • Pohana hobotnica
  • Rižot plodova mora
  • Hobotnica na ribarski


JUHE

  • Juha od sira
  • Riblja juha


RIBLJA JELA

  • Pečena bijela riba na žaru(orada, brancin, škarpina)
  • Pečena plava riba na žaru (lokarda, skuša, tuna)
  • Lešada (orada, brancin, škarpina)
  • Brodet (orada, brancin, škarpina, grdobina)
  • Popara (orada, brancin, škarpina, grdobina)
  • Pečene lignje na ražnjiću
  • Pečene domaće lignje na žaru
  • Buzara (jastog ili škampi)


MESNA JELA

  • Mlada kozletina ili janjetina pečena u pećnici s krumpirom i povrćem
  • Janjeći kotleti na žaru
  • Miješano meso na žaru

PRILOZI

  • Salsa (umak od rajčice)
  • Kuhana blitva s krumpirima
  • Kuhane tikvice s krumpirima
  • Kuhano sezonsko povrće


DESERT

  • Čokoladni kolač s bademima i marmeladom od naranče
  • Klašuni
  • Rožata


Popara od bijele ribe

1 kg bijele ribe (škarpine, ugora, zubatca)
100 ml bijelog vina
100 g luka
2 češnja češnjaka
4-5 žlica maslinova ulja
500 g krumpira
limenka pelate
sol, papar, peršin

Na ulju kratko popecite nasjeckani luk, dodajte pelate i zajedno pirjajte oko 10 minuta. Ribu očistite, operite i narežite na manje komade, a oguljeni krumpir narežite na tanje ploške. Pripremljenu ribu položite na šalšu, a po ribi stavite krumpir. Dodajte ružmarin, papar i nasjeckani češnjak. Zalijte vrućom vodom, i to količinom vode dovoljnom da prekrije ribu. Kuhajte na laganoj vatri dok riba i krumpir ne omekšaju.
Pred kraj dodajte vino i kratko prokuhajte.

Dalmatinska rožata

4 jaja
4 žlice šećera
1 l mlijeka
1 čašica rakije od ruža

Opis:
Karamelom (8 žlica šećera) obliti posudu u kojoj će se rožata kuhati. Sastojke izlupati, izliti u posudu i kuhati na pari 1 sat. Ohladiti, lagano okrenuti u posudu za posluživanje i tako poslužiti.


Print ove stranice Dodaj u favorites

Novosti

DOČEK NOVE 2017.GODINE

Doček Nove godine u Hotelu PanonijaViše

Prigodna prodaja božićnih...

Prigodna prodaja božićnih kolača Više

Svadbene svečanosti u Hotelu...

Organizacija svadbenih svečanosti već od 200,00 knViše

ARHIVA NOVOSTI